Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

UNTO

Kuva Johanna Tirronen.

Kuva Johanna Tirronen.

TANGO-ORKESTERI UNTO

 

Kaipaus ja intohimo ovat suomalaisen tangon ydin. Tango-orkesteri Unton musiikki pohjautuu vahvasti molempiin. Pianisti-sovittaja Timo Alakotilan luotsaamat virtuoosit nostavat suomitangon uusiin ulottuvuuksiin tuoreilla ja väkevillä tulkinnoillaan muun muassa Unto Monosen ja Toivo Kärjen ikivihreistä. Perinteisten tangojen rinnalla yhtyeen ohjelmistossa on mittava määrä uutta tangomusiikkia. Unton muusikkojen monipuoliset musiikilliset taustat, maailman-musiikista jazziin ja teatterimusiikista tango nuevoon, kuuluvat kokoonpanon soinnissa vaikutteiden rikkautena ja tulkinnan syvyytenä. Yhtyeen musiikki hengittää ja virtaa vapaasti.

Tango-orkesteri Unto on nimetty tangosäveltäjä Unto Monosen mukaan. Yhtye perustettiin vuonna 1998 Esittävän taiteen edistämiskeskuksen (ESEK) aloitteesta esittelemään suomalaista tangoa Lissabonin EXPO ’98 -maailmannäyttelyssä. Siitä lähtien yhtye on konsertoinut laajalti niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Unto on hurmannut yleisöä muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Myös tangotanssijat ovat inspiroituneet Unton virtaavasta musiikista liikkeensä siivittäjänä: monissa konserteissa on nähty tanguerojen pyörähtelyjä. 

Ensilevyllään Finnish Tango (ARC, 2003) Tango-orkesteri Unto tulkitsi rakastetuimpia suomalaisia tangoja. Kylmä rakkaus (ARC, 2010) sisälsi jälleen ikivihreitä, mutta esitteli lisäksi Timo Alakotilan, Johanna Juholan, Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan suomalaiseen runouteen säveltämiä uusia tangoja.

Unton huhtikuussa 2015 ilmestynyt kolmas levy Yön tummat siivet (ARC, 2015) yhdistää edeltäjiensä tapaan argentiinalaista ja suomalaisia tangoperinnettä. Levyn hienostunut ohjelmisto ulottuu Toivo Kärjen 1940 ja 1950 -lukujen helmistä Kähärän, Alakotilan ja Juholan tuoreisiin sävellyksiin. Eri aikakausien tangot nivoutuvat saumattomasti yhteen Unton omintakeisen ja elegantin tyylin ansiosta. Lyriikoista vastaa näyttävä joukko suomalaiskirjoittajia: kirjailijalegendat Marja-Liisa Vartio ja Matti Rossi, suositut nykykirjailijat ja näyttelijät Anna-Leena Härkönen ja Eppu Nuotio, pastori Pirkko Arola sekä nukketeatteriohjaaja, kirjoittaja ja tangotanssija Elina Lajunen. Laulaja Pirjo Aittomäen lämmin mezzosopraano välittää tekstien vivahteet kuulijalle taidokkaasti ja tunteella.

Tango-orkesteri Unton musiikissa soi runollisena modernin tangon tunteen palo.

Unton muusikkojen taustalta löytyy mm. seuraavia maailmanmusiikki- ja jazzyhtyeitä: Värttinä, JPP, Troka, How Many Sisters, Johanna Juhola Reaktori, Las Chicas del Tango ja UMO Jazz Orchestra, samoin kuin Raoul Björkenheim, Pepa Päivinen ja Maria Kalaniemi & Aldargaz.